Madrid, de centraal in Spanje gelegen hoofdstad, vormt met zo’n zes miljoen inwoners in de metropool Madrid één van de grootste steden van Europa. Madrid is binnen Spanje veruit de belangrijkste stad op cultureel, politiek en economisch gebied. In Madrid staan dan ook enkele van de belangrijkste musea van het Iberisch schiereiland, zoals het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia en het Archeologisch Museum. Met het Koninklijk Paleis van Madrid heeft de stad het grootste Koninklijke paleis van Europa, en op ongeveer 40-45 kilometer buiten Madrid ligt nog een indrukwekkend bouwwerk: El Escorial. Dit abdijcomplex is de moeite waard om er speciaal voor naartoe te reizen vanuit Madrid. Diverse aanbieders bieden excursies aan naar El Escorial en de Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen).

Als je Madrid bezoekt zul je op veel plekken te maken krijgen met typisch stadse elementen zoals grote pleinen en straten, verkeersdrukte, overvolle metro’s tijdens de spitsuren en veel geluid op straat. Toch heeft ook een grote stad als Madrid zijn rustige plekjes, waar je eventjes vergeet dat je je in een wereldstad bevindt. Deze contrasten, de uiterlijke pracht en praal en natuurlijk het heerlijke Spaanse leven zorgen er samen voor dat Madrid internationaal gezien tot de best bezochte steden van Europa behoort.

Klik hier voor meer informatie over Spaans leren in Madrid

Bezienswaardigheden in Madrid

Het Koninklijk Paleis

Het prachtige koninklijke paleis van Madrid ligt ten westen van het centrum. De hoofdingang is te vinden tegenover de kathedraal ‘Santa Maria la Real de La Almudena’. In de volksmond is deze beter bekend als de Almudena Cathedral. Het Palacio Real is de officiele residentie van de Spaanse koninklijke familie. Het paleis wordt echter vooral gebruikt als werkpaleis en om er gasten te ontvangen. Om te wonen verkiezen de royals liever het Zarzuela paleis aan de rand van de stad. Palacio Real werd gebouwd in de achttiende eeuw in opdracht van Philip V en naar een idee van Filippo Juvarra, een Italiaanse architect die bekend was om zijn barokke stijl. Deze architect overleed echter voordat het af was en daarom werd de bouw overgenomen door Juan Bautista Sacchetti. Hoewel het paleis meer dan drieduizend kamers heeft, zijn er echter zo’n vijfentwintig te bezoeken. www.patrimonionacional.es

Palacio Real Madrid

Museo del Prado

Dit museum is volgens velen onbetwist het mooiste museum van de stad. Het Prado Museum is gelegen in het oosten van Madrid. Je kunt er onder andere genieten van historische Europese kunst vanuit de twaalfde tot begin negentiende eeuw. De populairste werken behoren toe aan kunstenaars als Goya, Velázquez, Rubens en Titiaan. Omdat het een behoorlijk groot museum is en erg populair, is het aan te bevelen om er voldoende tijd voor uit te trekken. Je kunt dan meteen de naast gelegen botanische tuin bezoeken. Achter het museum staat de rooms-katholieke kerk San Jerónimo el Real uit de zestiende eeuw. www.museoprado.es

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Dit museum is heel belangrijk voor de moderne en hedendaagse kunst in Spanje. Afgekort spreekt men over ‘Museo Reina Sofía’. Het museum vormt samen met Museo del Prado en Museo Thyssen-Bornemisza de zogenaamde gouden driehoek, vlakbij de boulevard Paseo del Prado. Het gebouw wat de naam Sabatini draagt, is gelegen aan een groot plein waar ook het conservatorium ‘Real Conservatorio Seperior de Música’ zich bevindt. In het Museo Nacional Centro de Arte Reine Sofía kun je genieten van allerlei werken van uiteenlopende kunstenaars. Hoewel het grootste deel van de collectie voornamelijk Spaanse kunst betreft, zie je al snel dat ze enkele internationale namen niet hebben willen passeren. Je komt er onder andere namen tegen als Salvador Dalí, Pablo Serrano, Antoni Tàpies, Georges Braque, Man Ray, Robert Capa, Max Ernst en Yves Klein. www.museoreinasofia.es

Almudena Kathedraal

Direct tegenover de entree van Palacio Real ligt de Cathedral de Santa Mariá la Real de la Almudena de Madrid. Deze kathedraal werd gebouwd in de negentiende eeuw (1883) naar een idee van verschillende architecten. Hoewel er eerst gekozen was voor een gotische bouwstijl, is dit later veranderd in de neoclassicistische stijl. Deze keuze werd gemaakt om het beter te laten aansluiten bij het koninklijk paleis. De burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegd en dus is er uiteindelijk een eeuw gebouwd aan dit fraaie stukje architectuur. Van dichtbij is er ook duidelijk kleurverschil te onderscheiden. De voorste twee torens zijn namelijk later gebouwd. In 1993 is de kathedraal ingewijd door paus Johannes Paulus II.

Het park ‘El Retiro’

El Retiro is een groot openbaar park in het oosten van Madrid. In de directe omgeving tref je bezienswaardigheden als het Prado Museum, Puerta de Alcalá en het treinstation Estación de Atocha met daarnaast het monument voor de bomaanslagen in 2004. Wanneer je het park betreed via de ingang aan de Calle de Alcalá, dan kom je in een prachtige aangelegde tuin met keurig gesnoeide bebossing en aangelegde wandelpaden. Daar waar eens beekjes stroomden, zijn nu brede lanen aangelegd waar de koninklijke familie en de ‘upper class’ vooral in het weekend met paard en wagen flaneerden. In het Retiro Park zelf zijn ook enkele bezienswaardigheden te bezoeken.

Retiro Park Madrid

Het meest indrukwekkend is het Monument voor Alfonso XII in het kunstmatig aangelegde meer Estanque del Retiro. Dit meer werd in de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van Philip IV om er het spel zeeslag te kunnen spelen. Het monument werd er in de twintigste eeuw geplaatst. Voor het ontwerp werd een wedstrijd uitgeschreven die gewonnen is door José Grases Riera. Na diens dood werd het overgenomen door Teodoro Anasagasti. Het ruiterstandbeeld van Alphonso XII is van brons, de rest is gemaakt van marmer. Het meer is erg populair als recreatiegebied. Je kunt er bijvoorbeeld ook roeibootjes huren. Verderop in het park is er nog het Crystal Palace wat door Ricardo Velázquez werd ontworpen in de negentiende eeuw.

Plaza de la Indepencia (Plein van de Onafhankelijkheid)

Ten noorden van het Retiro Park ligt Plaza Independencia. Het plein met daarin een grote rotonde, is altijd omgeven door veel verkeer. Er komen maar liefst vijf wegen samen, waaronder de Calle de Alcalá en Calle de Serrano. Midden op het plein bevindt zich de oudste stadspoort ‘Puerta de Alcalá’. De neo-klassieke poort werd gebouwd in 1778 naar een idee van Francesco Sabatini. Koning Karel III gaf hier opdracht toe en sindsdien was de middelste toegang speciaal voor hem en andere leden van het koninklijke huis beschikbaar. De twee doorgangen daarnaast was voor de rijtuigen en de buitenste twee doorgangen voor het ‘gewone’ publiek.

De Puerta de Alcalá

Dit monument is waarschijnlijk de meest bekende van Madrid. Het poortgebouw is in neo-klassieke stijl gebouwd en diende als vervanging voor een veel kleiner poortgebouw. Nadat in 1869 de stadsmuur werd afgebroken, had de poort verder geen functie en is het huidige plein ontstaan ‘Plaza de la Independencia’.

Puerta del Sol

Op het zeer centraal gelegen plein Plaza Puerte del Sol is het zowel overdag als ‘s avonds gezellig druk. Oorspronkelijk stond hier een poort in de middeleeuwse stadsmuur waarlangs de zon naar binnen scheen. Een aantal bekende gezichtspunten kenmerken dit levendige plein. Zo heb je er het gebouw met daarop het reclamelogo van Tio Pepe, het merk van Sherry. In het midden zijn er twee met bloemen versierde fonteinen. In het oosten staat het symbool van de stad, een beer met een madrone boom ‘El Oso y el Madroño’. In het westen tref je een ruiterbeeld van Koning Karel III en aan de voorzijde markeert het oude postkantoor met de beroemde klok het halfronde plein. Elk jaar op oudejaarsdag loopt het plein vol met bezoekers die met de klok mee aftellen om het nieuw jaar in te luiden. Puerta del Sol is een centraal gelegen plein waarop straten als Calle del Arenal, Calle Mayor, Calle de Esparteros, Calles de Espoz y Mina, Calle de Alcalá, Calle de la Montera, Calle del Carmen en Calle Preciados samenkomen.

Puerta del Sol Madrid

El Oso y el Madroño

Een modern monument van een beer die aardbeien eet uit een boom, werd gemaakt in de twintigste eeuw. Het beeld is geplaatst in het historische centrum van de stad Madrid Puerta del Sol. Het beeld is gemaakt naar een idee van Antonio Navarro Santafé. Het beeld is ongeveer vier meter hoog en weegt ruim twintig ton. In het beeld zijn verschillende boodschappen verwerkt die van belang zijn voor Madrid en de rest van Spanje. De beer is een verwijzing naar het wapenschild.

Markt Rastro

Elke zondag is er in de wijk El Rastro een grote markt, verdeeld over heel veel kronkelende straten. In de hoofdstraat van deze markt is voornamelijk kleding te koop. Maar wie af en toe eens in een zijstraat afslaat, vindt daar meer bijzondere goederen. Denk hierbij aan kunst, antiek, boeken, meubels en ambachten. Als je begint bij Plaza Mayor en de weg vervolgt naar Puerta de Toledo, heb je de juiste looprichting voor deze gezellige maar drukke markt. Onderweg zijn er voldoende bars en terrasjes om te genieten van een lekker drankje met een tapa.

Paseo de Recoletos

Paseo de Recoletos is een lange stadsboulevard, die in het verlengde ligt van Paseo del Prado. Een groot deel van deze boulevard is ingericht als voetgangerszone met fonteinen en verschillende beelden. Je vindt hier ook de nationale bibliotheek van Madrid in een 19e eeuws gebouw. Binnen en bij de ingang staan enkele standbeelden. Langs de Paseo de Recoletos is het prima uit te houden op één van de terrassen of restaurants. Vaak zijn zij open tot diep in de nacht.

Plaza Mayor

In het centrum van Madrid, dichtbij de Puerta del Sol, bevindt zich het prachtige plein Plaza Mayor. Het plein is vanuit verschillende richtingen te betreden, aangezien het meerdere in- en uitgangen heeft. Het centrale punt wordt gemarkeerd door een standbeeld van koning Philip III uit de zeventiende eeuw. Rondom het plein is een colonnade met daaronder toeristische winkels en horeca. Daarboven zijn er heel veel balkons en bijbehorende woongebouwen. Het mooiste pand aan de Plaza Mayor is onbetwist ‘Casa de la Panadería’. De kenmerkende klokken en de beschilderde gevels worden dan ook vaak op de foto vastgelegd. De schilderingen van mythologische figuren zijn aangebracht door Carlos Franco in 1992. Op het plein zijn verschillende terrassen gelegen waarvandaan je kunt genieten van de prachtige architectuur, de vele toeristen en de straatartiesten die soms alles uit de kast lijken te halen.

Plaza Mayor Madrid

Biblioteca Nacional

Iets ten noorden van de Puerta de Alcalá ligt de nationale bibliotheek van Madrid. Zelden tref je een bibliotheek in zo’n mooi gebouw als dit. Het domein aan de Paseo de Recoletos is afgezet met een statig hekwerk met daarachter een keurig aangelegde voortuin met enkele parkeerplaatsen. Koningin Isabella II van Spanje gaf in 1866 het startsein voor de bouw van de huidige bibliotheek. De Spaanse architect Francisco Jareño y Alarcón stond haar bij met zijn ontwerp. Pas na 1895 werd de bibliotheek opengesteld voor het publiek. Inmiddels is de Biblioteca Nacional de España één van de grootste ter wereld. In het enorme pand is ook het nationale archeologische museum gevestigd. De ingang van dit Museo Arqueológico Nacional bevindt zich aan de Plaza de Colón.

Klik hier voor meer informatie over Spaans leren in Madrid

Wil je op leuke wijze Spaans leren en oefeningen doen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je kunt met 20 gratis oefening starten!

"*" geeft vereiste velden aan

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Ontdek de leeromgeving: Spaans leren voor beginners

Ja, ik wil Spaans leren

Cursus Spaans voor beginners

  • 8 online privélessen met gekwalificeerde leraar Spaans;
  • Inclusief toegang tot interactieve online leeromgeving;
  • Starten op ieder gewenst moment!

Nu € 297,- in plaats van € 349,-

  Ja, ik wil deze cursus boeken! Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *