Het leren van een nieuwe taal kost tijd en toewijding, en voor de één is het moeilijker dan voor de ander. Er bestaat geen magische manier, met hard werken en oefening krijg je het sneller onder de knie. Met de volgende tips wordt het leren van de taal, ongeacht je gevoel voor taal, een stuk gemakkelijker!

Luisteren en kijken

Het is heel belangrijk om goed te luisteren. Vaak hebben talen eigen specifieke klanken die niet in je eigen taal voorkomen. Wil je deze klanken beheersen, dan moet je eerst goed luisteren. Zo kan je je mond- en keelspieren trainen om deze klanken na te bootsen en juist uit te spreken. Goed luisteren zal je helpen een nieuwe woordenschat te ontwikkelen en de structuur van de taal te leren. En ook kijken; sommige klanken hoor je wel, maar je hebt geen idee hoe deze gevormd worden. Dan moet je goed kijken hoe iemand deze uitspreekt en vormt. Zie je hoe deze mensen hun mond en lippen bewegen, probeer dit dan te imiteren.

Tips om meer Spaans te leren

Belangstelling voor de cultuur

Nieuwsgierig zijn naar de cultuur vormt een belangrijke factor in je vooruitgang bij het leren van een nieuwe taal. Wanneer je bijvoorbeeld Spaans wil leren maar niet geïnteresseerd bent in de verschillende aspecten van de Spaanse cultuur, zal het leren van de taal een grotere uitdaging zijn. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die ‘cultuurnieuwsgierig’ zijn, meer ontvankelijk zijn voor de taal.

Methodes

Vertrouwen op een enkele methode is niet genoeg wanneer je een nieuwe taal wil leren. Je kan uit boeken leren, maar het gaat sneller als je in de betreffende taal met native speakers spreekt, (online) kranten leest, naar video’s, tv-programma’s en films kijkt, en een leuke manier is het luisteren naar Spaanstalige muziek. Zoek de tekst erbij, en lees mee terwijl je luistert. Door verschillende methodes toe te passen, zal je meer vaardigheden verwerven die je nodig hebt om de nieuwe taal goed te beheersen. Onze hersenen kunnen zich dingen beter herinneren, als ze worden waargenomen door verschillende middelen of kanalen.

Je moet geduld hebben

Het kost tijd om een nieuwe taal te leren. Probeer elke dag een aantal nieuwe woorden en nieuwe regels van de betreffende taal te leren. Schrijf de woorden op, en oefen door de woorden uit te spreken. Praten met iemand die de taal spreekt is heel effectief. Als je niemand hebt om mee te praten; praat dan tegen jezelf. Of tegen je hond/kat/teddybeer…

Angst om fouten te maken

Wees niet bang en terughoudend. Het is niet erg om fouten te maken. Als je eenmaal de juiste middelen (zoals eerder genoemd) weet aan te boren en dagelijks oefent, gaat het uiteindelijk vanzelf en maak je steeds minder fouten. In het begin zal je niet alles begrijpen of niet snel genoeg op de juiste woorden komen. Dit hoort bij het leerproces. Het kan zijn dat je je ongemakkelijk voelt, maar het is door te blijven oefenen dat je de taal echt zal leren.

Extra tips om meer Spaans te leren

De beste manier om een taal onder de knie te krijgen is door er dagelijks mee in aanraking te komen. Hoe pak je dat aan? Door het Spaans in je dagelijkse bezigheden te integreren: van boodschappen doen, het nieuws lezen, koken tot actief zijn op Facebook.

 • Zoek naar social media groepen/netwerken in de taal die je wil leren en probeer actief deel te nemen.Tip: word lid van de groep ‘Spaans Leren’ op Facebook.
 • Maak gebruik van alle beschikbare middelen die er zijn: contacten, boeken, internet, video’s, televisie, social media etc.
 • Experts moedigen aan om op zoek te gaan naar (pen)vrienden in de taal die je wil leren. Social media is hiervoor uitermate geschikt.
 • Als je op zoek gaat naar een taalcursus of een online taalgemeenschap, zorg dan dat je de mogelijkheden krijgt te oefenen in luisteren, schrijven, lezen en spreken.
 • Wanneer je met mensen communiceert, schroom dan niet om aan te geven dat je de taal nog aan het leren bent en mogelijk fouten maakt. Vraag je gesprekspartner(s) te om je te verbeteren (met uitleg) wanneer je een fout maakt. Je zal de taal hierdoor alleen maar sneller beheersen.
 • Begin je dag met een kopje café con leche en lees het Spaanse nieuws op de websites van El País of El Mundo.
 • Schrijf je boodschappenlijstje (lista de compras) in het Spaans.
 • Voor gevorderden: zet de instellingen van je telefoon, computer en/of social media in het Spaans.
 • Gebruik Spaanstalige recepten voor de bereiding van je avondeten. Of ga uit eten in een Spaans restaurant.
 • Kijk Spaanse films of series (met of zonder Spaanse ondertiteling), lees Spaanse boeken en tijdschriften en bezoek Spaanse entertainment websites.

of schrijf je in voor een taalcursus Spaans!

Heb je meer tips? Laat het weten in een reactie op dit blog!

Wil je op leuke wijze Spaans leren en oefeningen doen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je kunt met 20 gratis oefening starten!

"*" geeft vereiste velden aan

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Ontdek de leeromgeving: Spaans leren voor beginners

Ja, ik wil Spaans leren

Cursus Spaans voor beginners

 • 8 online privélessen met gekwalificeerde leraar Spaans;
 • Inclusief toegang tot interactieve online leeromgeving;
 • Starten op ieder gewenst moment!

Nu € 297,- in plaats van € 349,-

  Ja, ik wil deze cursus boeken! Meer informatie

8 reacties op “Tips voor het leren van de Spaanse taal

  • Op spaanse TVE kanaal zijn er vaak films en series die je kan opnemen zoals bv La otra mirada die momenteel op woensdag om 21.40 h te bekijken is. Een aanrader. Je kan er ook de ondertitels bon vragen. Deze serie kan je ook op internet gratis bekijken.
   Boeken vind je in een Spaans boekhandel zoals PUNTO Y COMA in Brussel. Succes ermee.

  • Op Netflix zijn heel veel spaanstalige series, zowel in het Spaans Spaans als in het Latijns Amerika Spaans. Bv. La casa de papel, La reina del sur, Enemigo intimo, El mar de plastico, etc.

  • , Spaanse films met Spaanse ondertitels ( met een aansluiting op Ziggo ) op zender tve. Zoek de zender op, bij ons 73, en gebruik de texttoets en dan 888. Veel kijk- en luisterplezier!

 • dit zijn inderdaad goede tips om een taal te leren. Wat ik ondermeer ook toepas is zoveel mogelijk reclamebladen die in de bus belanden, proberen de artikelen in het spaans te vertalen of een woord welke ik precies niet kan onthouden, visueel bij te sturen door bv een prentje er bij te kleven.
  met dank voor de tips
  irene

 • Nog een tippie?maak een werkwoordenlijst en neem deze elke dag door. Werk deze lijst bij met nwe werkwoorden die je leest. Succes!

 • Heel leuk om de spaanse taal beter te leren. Zelf heb ik er veel aan om eerst naar het Nederlandse journaal te kijken en daarna naar het Spaanse journaal.. Ook gebruik ik vaak
  888 via de spaanse teletekst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *