Kerstkaartjes en kerstversiering

Het grootste verschil tussen Spanje en Nederland/België is dat de Spanjaarden alleen kaartjes sturen naar mensen die ze tijdens de feestdagen niet zullen zien. Als je elkaar wel ziet, dan kan je iemand persoonlijk fijne feestdagen wensen, vindt de Spanjaard. Met de kerstversieringen in de straten en winkels begint men eind november. De versieringen worden opgehangen in de straten en de winkels passen hun etalages aan. De kersttradities in Spanje zijn niet echt verschillend met de rest van de christelijke wereld. Zoals overal komen families bij elkaar om kerst te vieren. Er is eten en drinken, zang en dans en er zijn cadeautjes. Een aantal delen van Spanje kennen unieke tradities en gebruiken.


Wil je graag goed Spaans leren online? Lees hier meer over onze cursussen

De Kerststal of in het Spaans “Bélen”

Een van de belangrijkste symbolen in heel Spanje is de Kerststal. Deze is vaak groot opgezet, en vind je op pleinen in grote en kleinere steden in heel Spanje. Je ziet ze ook in de hal van Spaanse huizen en in winkels. Sommige steden hebben zelfs een live Kerststal met acteurs en actrices. Zij spelen de rol van Maria en Jozef met de Drie Koningen. Verder kan men in de stal levende dieren vinden die dikwijls in verband gebracht worden met de geboorte van Christus zoals lammeren, ezels en schapen.

Kerststal

22 december: begin van de schoolvakantie en de trekking van “El Gordo”

Deze dag zijn er twee belangrijke gebeurtenissen. De eerste gebeurtenis is dat het de laatste schooldag is voor de kerstvakantie maar de belangrijkste gebeurtenis van deze dag is de trekking van “El Gordo”. Deze kerstloterij is verreweg de grootste loterij van Spanje en is een traditie voor veel Spanjaarden. Berichten uit de plaatsen waar de winnaars wonen komen de hele dag op het nieuws. De trekking zelf is een belevenis op zich. Deze vindt plaats in het begin van de middag, en is te volgen op de televisie. De winnende nummers worden, weliswaar op vrij monotone wijze, gezongen door schoolkinderen.

Klik hier voor handige zinnetjes voor de feestdagen in het Spaans

24 december: Kerstavond

In tegenstelling tot Nederland is kerstavond (Nochebuena) in Spanje het belangrijkste gedeelte van de kerst. Op kerstavond komen Spaanse families samen in huiselijke kring en juist dan wordt culinair uitgepakt. Restaurants en bars zijn op kerstavond gesloten. Een populaire traditie tijdens kerstavond is het zingen van villancicos (kerstliedjes). Na het diner is cava een populair borreldrankje. Traditiegetrouw gaan Spaanse families na het kerstdiner tegen middernacht naar de Misa del Gallo (de nachtmis).

25 december: eerste kerstdag

Op eerste kersdag komen Spaanse families opnieuw bij elkaar voor een uitgebreide lunch. Deze bestaat vaak uit vis en schelpdieren en ook de eerdergenoemde zoetigheden passeren de tafel. Hoewel het gebruikelijk is dat cadeautjes voor de kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen, vieren steeds meer families de komst van Papa Noel (de kerstman) op eerste kersdag. Voor elk familielid liggen cadeautjes klaar onder de kerstboom of naast de openhaard. Op Eerste Kerstdag is het ook traditie om met de hele familie een kerststal in te richten. In tegenstelling tot Nederland kent Spanje geen Tweede Kerstdag.

Kerstdag

28 december: “Día de los Santos Inocentes”

Dit is in feite is de dag, waarop men de massale kindermoord herdenkt, die door koning Herodes werd bevolen in Jeruzalem ten tijde van de geboorte van Jezus. Ook in Nederland had 28 december lang geleden een feestelijk tintje in de volkscultuur. Zo trokken kinderen in het zuiden van het land tijdens ‘Onnozele Kinderen’ verkleed langs de deuren voor snoep en geld. Tegen de jaren vijftig was het echter afgelopen. Het woord ‘onnozel’ in de naam van het feest had toen nog de betekenis van ‘onschuldig’. In Spanje, traditioneel een katholiek land, is deze dag dus niet verdwenen. Toch is de oorspronkelijke feestdag ‘Santos inocentes’ tegenwoordig niet altijd meer een vrije dag. Het is meer en meer de Spaanse variant geworden van 1 april. Mocht je eind december in Spanje verblijven, wees dan gewaarschuwd voor een zg. ‘Inocentada’, een ‘onschuldig’ grapje. Veel kinderen en collega’s, maar ook kranten en andere media zien hun kans om anderen eens ongestraft in de maling te nemen.

31 december: Oudejaarsavond of “Nochevieja”

Ook op Oudejaarsavond komen families vaak samen voor een uitgebreid diner. Om middernacht klinken door heel Spanje de klokslagen van de Puerta del Sol in Madrid via de nationale zender TVE. Bij ellke slag wordt gretig een druif in de mond gewerkt wat garant staat voor geluk in de toekomst. Het nieuwe jaar wordt ingeluid met een glas passende cava. De feestjes op deze avond kunnen tot in de vroege uurtjes duren.

6 januari: Driekoningen of “Los Reyes Magos”

Op 5 januari beginnen de jaarlijkse festiviteiten als de Reyes Magos in de avond aankomen voor de Cabalgata de los Reyes Magos (de optocht voor de drie koningen) en op 6 januari wordt Driekoningen gevierd. De Spanjaarden vieren de aankomst van de Reyes Magos met feestelijke lichtjes, kerststalletjes, kerstliedjes en een grote en vrolijke optocht, de Cabalgata de los Reyes Magos. De koningen rijden te paard of in feestelijke wagens door de straten en gooien lekkernijen naar de kinderen. Ook mogen de kinderen cadeautjes vragen aan de koningen. Die nacht zetten de kinderen hun schoentje neer, zodat de koningen ze kunnen zien. Aangezien deze religieuze vorsten, net als de kerstman, van lekkere dingen houden, leggen de Spaanse kinderen vaak snoepgoed voor de koningen en hooi voor hun kamelen neer. De volgende morgen ontdekken de kinderen dat de koningen van het snoepgoed geproefd hebben, de kamelen het hooi hebben gegeten, en er cadeautjes liggen te wachten om uitgepakt te worden. Ter afsluiting wordt een traditioneel ontbijt gegeten, de Roscón de Reyes: een ronde cake die gedecoreerd is met fruit, dat de waardevolle edelstenen op de nobele kleding van de drie koningen moet voorstellen. Deze viering is gebaseerd op een verhaal uit het Nieuwe Testament, waarin de koningen Melchor, Gaspar en Balthasar ‘snachts  reizen om geschenken aan Jezus te geven. In 1885 besloot de Spaanse regering dat er een optocht zou worden gehouden op deze feestdag. De Cabalgata de los Reyes Magos is inmiddels uitgegroeid tot een ware traditie, en is de oudste optocht in Spanje.

Professionele cursussen Spaans online. Klik hier voor meer informatie

Wil je op leuke wijze Spaans leren en oefeningen doen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in en je kunt met 20 gratis oefening starten!

"*" geeft vereiste velden aan

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Ontdek de leeromgeving: Spaans leren voor beginners

Ja, ik wil Spaans leren

Cursus Spaans voor beginners

  • 8 online privélessen met gekwalificeerde leraar Spaans;
  • Inclusief toegang tot interactieve online leeromgeving;
  • Starten op ieder gewenst moment!

Nu € 297,- in plaats van € 349,-

  Ja, ik wil deze cursus boeken! Meer informatie

2 reacties op “Kerst vieren in Spanje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *