Spaanse tortilla

Spaanse tortilla

Een tortilla is een Spaans omelet en een zeer veelzijdig gerecht, zowel warm als koud te eten. Je kunt het eten als ontbijt, als vegetarisch hoofdgerecht en ook als voorgerecht of tapa. Het recept voor onderstaande tortilla is op basis van vier personen.

Ingrediënten

» 4 tot 6 grote aardappelen (ongeveer 500g);
» 2 gesnipperde uien;
» 2 fijn gesneden tenen knoflook;
» 6 tot 8 eieren;
» 2 theelepels zout;
» Olijfolie;
» Peper naar smaak.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat alle ingrediënten klaar liggen om te bereiden. Was de aardappelen, snij deze in fijne schijfjes en bak de aardappelschijfjes in olijfolie in ongeveer 20 minuten gaar. Tijdens het bakken het liefste de deksel op de pan houden en de aardappelschijfjes mogen best een bruin randje krijgen. Terwijl de aardappelschijfjes garen, keer deze af en toe om en ondertussen kun je de uien alvast afpellen en versnipperen. Indien de aardappelschijfjes gaar zijn, laat ze uitlekken en bestrooi met 1 theelepel zout. Fruit de uien in nog wat olijfolie en bak deze zachtjes tot ze goudgeel zijn, doe na één minuut de knoflook erbij. Laat ze ook uitlekken. Klop de eieren op met 1 theelepel zout en wat peper naar eigen smaak. Schep de aardappelschijfjes en de ui erdoor.

Bereiding

Verhit olijfolie in een grote anti-aanbak pan, houd er van te voren rekening mee wat voor pan je gebruikt. Je moet het geheel aan eieren en aardappelen nog keren. Giet het eimengsel erin en maak de bovenkant voorzichtig plat (even de uitstekende aardappelstukjes terug duwen). Zet het vuur laag. Zodra de bovenkant van de tortilla niet al te nat meer is kunt je de tortilla keren. Dit is een lastige klus. Dit doe je door de tortilla uit de koekenpan op een groot deksel, bord of bakplaat te laten glijden en vervolgens de koekenpan omgekeerd op het deksel te houden. Als dat gelukt is keer je het geheel om en laat je de tortilla weer 3 minuten garen.

Serveren

U kunt de tortilla direct serveren, of laten afkoelen tot kamertemperatuur (uit de koelkast is de tortilla té koud). Snijd de tortilla voor tapas in mooie kleine puntjes die netjes met de hand of saté prikkers te eten zijn. Het is ook mogelijk de tortilla in grotere punten te eten, dan is het verstandig er mes en vork bij te gebruiken.

Boek nu een (online) cursus bij Espaans!

Een cursus Spaanse taal volgen via Espaans, in Spanje, Nederland of online.
Onze aanpak is altijd Persoonlijk & Professioneel en Communicatie staat bij ons centraal!

Meer informatie over Espaans cursussen   Ontdek de online leeromgeving