Girona

Laat Barcelona eens links liggen als je naar Catalonië gaat en bezoek die andere Catalaanse stad, Girona. Bij een jaarlijkse poll onder Spanjaarden wordt Girona steevast verkozen als beste plaats om te wonen. Het is een kleine stad met slechts 100.000 inwoners en een bijzondere culturele geschiedenis, die de concurrentie met het veel grotere Barcelona op veel vlakken gemakkelijk aankan.

De omgeving van Girona wordt al duizenden jaren geleden bewoond. Eerst door Iberische stammen en later door Romeinen, die er een citadel bouwden met de naam Gerunda. Later werd Girona bewoond door Visigoten totdat deze op hun beurt weer werden verdreven door de Moren. In 785 werd de stad veroverd door Karel de Grote. In de 12e en 13e eeuw ontstond in de stad een bloeiende Joodse gemeenschap. De oude Joodse wijk, el Call, is grotendeels bewaard gebleven (een wonder: de Spaanse inquisitie maakte vanaf 1492 veel andere Joodse gemeenschappen met de grond gelijk). De nauwe straatjes van deze wijk vormen het hart van het oude centrum. Aan de oevers van de Onyar-rivier staan de zogenaamde "hangende huizen": die over de rivier lijken te hangen. Vanaf een van de bruggen over de rivier heb je er het fraaiste uitzicht op. De kathedraal van Girona is een van de grootste ter wereld. Met dank aan de Moorse overheersing overigens: de Moren verbouwden de kleinere kathedraal tot moskee. Nadat zij waren verdreven is het gebouw in gotische stijl gerenoveerd, met mooie barokke trappen. Het bekendste overblijfsel van de Moren is het grote Arabische badhuis.

Girona heeft een groot aantal sterrenrestaurants, waaronder Celler de Can Roca, die wordt beschouwd als één van de beste ter wereld. Verder heeft Girona veel gezellige kroegjes en hippe nachtclubs die veel Spanjaarden verkiezen boven die in Barcelona.


 

Boek nu een (online) cursus bij Espaans!

Een cursus Spaanse taal volgen via Espaans, in Spanje, Nederland of online.
Onze aanpak is altijd Persoonlijk & Professioneel en Communicatie staat bij ons centraal!

Meer informatie over Espaans cursussen   Ontdek de online leeromgeving