Semana Santa is de heilige week voor Pasen, ook wel de Goede Week genoemd. Zowel jong als oud, religieus en niet-religieus, neemt deel aan dit grootse evenement, dat in het teken staat van de boetedoening. Het is een religieuze gebeurtenis, maar tegelijkertijd een groot feest dat buiten op straat wordt gevierd. Het ruikt er dan naar wierrook, kaarsen en sinaasappelbloesem.Gedurende deze week worden er tientallen processies gehouden in de straten steden als Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz. De optochten worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn zogenaamde katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de optochten beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen duren soms uren en bestaan uit verschillende pasos, oftewel passietaferelen.

Semana Santa

Pasos

Pasos zijn constructies waarop een Mariabeeld of een scène uit het lijden van Christus wordt afgebeeld. De beelden zijn levensgroot en gemaakt uit hout waarna zij worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze zware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor de dragers is het een hele eer om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen. Wanneer de processiekandelaars en wierookvaten voorbij zijn gekomen, zul je de eerste ‘Paso’ zien. Hierop volgend komt er meestal een muziekkapel met alleen trommels en trompetten, maar sommige processies worden ook in complete stilte gehouden. Soms zelfs met zwijgplicht! Als afsluiter van de stoet volgt de ‘Virgin’, de Heilige Maria.

Een belangrijk jaar voor de geschiedenis van Semana Santa is het jaar 1521, toen de Marqués de Tarifanvanuit het Heilige Land terugkeerde naar Spanje. Hij introduceerde de Vía Crucis (Kruisweg) in Spanje en vierde deze religieuze gebeurtenis met een processie. Later werd de Vía Crucis veranderd in verschillende scènes van Christus´ dood en werden draagbare kruizen en altaren aan de plechtigheid toegevoegd. Beetje bij beetje groeiden de processies tot wat ze heden ten dage zijn.

Semana Santa

Zondag: Domingo de Ramos (Palmzondag)
Maandag: Lunes Santo (Heilige maandag)
Woensdag: Miércoles Santo (Heilige woensdag)
Donderdag: Jueves Santo (Heilige donderdag)
Vrijdag: Viernes Santo (Goede vrijdag)
Zondag: Domingo de Resurrección (Dag van de wederopstanding)

facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Cursus Spaans voor volwassenen

  • Cursus voor 12 weken;
  • 12 online privélessen met gekwalificeerde leraar Spaans;
  • Inclusief toegang tot professionele online campus;
  • Starten op ieder gewenst moment!

Nu € 349,- in plaats van € 375,-

  Ja, ik wil deze cursus boeken! Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.