Het land Spanje

Spanje ligt in het zuidwesten van Europa. Het noorden van Spanje grenst aan Frankrijk. Op de grens van deze landen bevinden zich de Pyreneeën, dit is een gebergte dat zich over een breed gebied uitstrekt. In het westen grenst het land aan Portugal. Het grootste gedeelte van Spanje wordt omgeven door het water van de Atlantische Oceaan. Daarom wordt Spanje ook wel een schiereiland genoemd. Bij Spanje horen ook de eilandengroepen Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika. Van alle Europese landen ligt Spanje het dichtste bij Afrika, op een afstand van 14 kilometer.

Basisgegevens van Spanje

Officiële taal: Spaans
Hoofdstad: Madrid
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Staatshoofd: Koning Juan Carlos I
Oppervlakte: 505.992 km²
Inwoners: 46.661.950 (2009)
Volkslied: Marcha Real
Munteenheid: Euro (EUR)
Web extensie: es
Landcode: 34

Geschiedenis van Spanje

Met het huwelijk van Ferdinand V van Aragón en Isabella I van Castilië in 1469 werd Spanje een politieke eenheid. In 1492 werd Granada veroverd en kwam er een einde aan achthonderd jaar moslimaanwezigheid op het Iberisch Schiereiland. Vanaf dat moment tot ver in de zestiende eeuw was Spanje één van de machtigste landen ter wereld. Mede door aanzienlijke expansie op het Amerikaanse continent.

De Spaanse Successieoorlog van 1701 tot 1714 resulteerde in een gecentraliseerde staat met aan het hoofd het koningshuis van Bourbon. In de tweede helft van de negentiende eeuw leidde de Spaans-Amerikaanse Oorlog tot het verlies van de laatste Spaanse koloniën, Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen. In 1931 werd Koning Alfonso XIII onder druk van de bevolking gedwongen af te treden en werd de republiek uitgeroepen. Voortdurende politieke instabiliteit leidde uiteindelijk tot de Spaanse Burgeroorlog. De nationalisten, onder leiding van generaal Francisco Franco, kwamen aan de macht en Franco bleef het land regeren tot aan zijn dood in 1975.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wist Spanje zijn neutraliteit te bewaren, waardoor Franco in staat was zijn machtspositie te verstevigen. Na de Tweede Wereldoorlog werd Spanje aanvankelijk geboycot door de internationale gemeenschap, maar onder invloed van de Koude Oorlog werden vanaf halverwege de jaren vijftig de betrekkingen met het land aangehaald. Na de dood van Franco in 1975 werd de monarchie hersteld. Juan Carlos, de kleinzoon van Alfonso XIII, werd de nieuwe koning. Vrije verkiezingen volgden in 1977, en in 1978 kwam een democratische grondwet tot stand, die beperkte autonomie verleende aan Baskenland, Catalonië en Galicië.

De Spaanse vlag

De Spaanse vlag bestaat uit twee rode horizontale banen en een gele. In de gele baan staat links het wapen van Spanje. De gele baan heeft twee keer de hoogte van één rode baan. In de vlag van veel andere Europese landen worden juist drie banen met een gelijke hoogte gebruikt. De huidige Spaanse vlag werd officieel aangenomen op 19 december 1981, maar het rood-geel-rood wordt al sinds 1785 op Spaanse vlaggen gebruikt. De herkomst van de kleuren is niet duidelijk. Wel is bekend dat Karel de Derde, in 1759 koning van Spanje, constateerde dat in de meeste Europese vlaggen wit een dominante kleur was en dat dit bij oorlogen vaak tot verwarring leidde.

Spaanse steden

Madrid is de hoofdstad van Spanje. Daarna behoren Barcelona, Valencia en Sevilla tot de vier grootste steden van Spanje. Iedere stad heeft haar eigen rijke geschiedenis en veel mooie bezienswaardigheden.

Klik op één van onderstaande foto's om meer over de stad te lezen:

Madrid

Madrid, Spanje

Barcelona

Barcelona, Spanje

Valencia

Valencia, Spanje

Boek nu een (online) cursus bij Espaans!

Een cursus Spaanse taal volgen via Espaans, in Spanje, Nederland of online.
Onze aanpak is altijd Persoonlijk & Professioneel en Communicatie staat bij ons centraal!

Meer informatie over Espaans cursussen   Ontdek de online leeromgeving