Wanneer gebruik je ‘muy’ en wanneer ‘mucho’ in het Spaans?

Waarom zeg je muchas gracias en niet muy gracias?

De regels zijn eenvoudig, en gelden voor  muy (erg, zeer, veel) & mucho (veel). En ze gelden tevens voor ‘bien’ (goed) & ‘bueno’ (goed). ‘Muy’ zet je voor een ‘adjetivo’ (bijvoeglijk naamwoord) en een ‘adverbio’ (bijwoord) en ‘mucho’ voor een ‘nombre’ (zelfstandig naamwoord) of een ‘verbo’ (werkwoord).

Je zegt echter ‘Hace mucho calor’ -> Het is erg warm en ‘Hace mucho frío’ -> Het is erg koud, omdat in dit geval de woorden ‘calor’ en ‘frío’ als een zelfstandig naamwoord fungeren.

Mucho:
mucho,-a,-os,-as + zelfstandig naamwoord
werkwoord + mucho

Muy:
muy + bijvoegelijk naamwoord
muy + bijwoord

Bueno:
bueno,-a,-os,-as + zelfstandig naamwoord

Bien:
werkwoord + bien

Mucho/a/-os/-as  hoort dus bij een zelfstandig naamwoord of verwijst ernaar. De vorm richt zich naar het geslacht en getal van het zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld ‘Quiero tener mucho dinero’ -> Ik wil veel geld hebben. Hetzelfde geldt voor bueno/a/-os/-as. Bijvoorbeeld ‘Juan es bueno para todo el mundo’ -> Juan is goed voor iedereen. Echter als het vóór een mannelijk zelfstandig naamwoord staan, verliest het de – o. Zoals in dit voorbeeld: ‘Pepe es un buen padre”-> Pepe is een goede vader.

muy-mucho

De onverandelijke vorm van mucho kan bij een werkwoord horen. Bijvoorbeeld ‘Maria come mucho’ -> Maria eet veel. Dit geldt ook voor de onveranderlijke vorm ‘bien’. Bijvoorbeeld ‘Eso está bien’ -> Dat is goed. Bij de onveranderlijke vorm muy kan het bij een bijvoegelijk naamwoord zowel als bij een bijwoord staan. Bijvoorbeeld ‘Tina vive muy cerca de aquí’ -> Tina woont dichtbij. Of: ‘Estamos muy cansados’ -> we zijn erg moe.

FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail

Ontdek de leeromgeving: Spaans leren voor beginners

Ja, ik wil Spaans leren

Cursus Spaans voor beginners

  • 8 online privélessen met gekwalificeerde leraar Spaans;
  • Inclusief toegang tot interactieve online leeromgeving;
  • Starten op ieder gewenst moment!

Nu € 297,- in plaats van € 349,-

  Ja, ik wil deze cursus boeken! Meer informatie

5 reacties op “Het verschil tussen ‘muy’ en ‘mucho’

  • Hola señores,
    Es muy tarde pero tengo que decir las clases son muy interesante.
    Los leo todo los días quando los recibo.
    Muchas gracias para todos.

    Saludos cordiales,

    Juan

  • In de uitleg helemaal bovenaan wordt als vertaling voor het spaanse woord verbo ´bijwoord´ gegeven. Ik denk dat dit een vergissing is en dat het ´werkwoord´ moet zijn. Bij de vertaling van het spaanse woord adverbio wordt ook ´bijwoord´ als vertaling gegeven. Was eventjes verwarrend, maar bij verder door de les gaan, begreep ik dat dit dus een vergissing is, of heb ik het mis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *